O nas

Można powiedzieć, że połączyła nas Szkoła Mobilna, czyli (w największym uogólnieniu) wózek który uczy. Pierwszy raz w trójkę spotkaliśmy się kilka dobrych lat temu, kiedy to ostatnią pandemią, którą się pamiętało, była Hiszpanka a nie COVID-19. Każdy z nas z innym bagażem doświadczeń, z innymi oczekiwaniami i innymi celami przystąpiliśmy do szkolenia certyfikacyjnego MobileSchool. Byliśmy wtedy na różnych etapach życia, sprawowaliśmy w różnych NGO różne funkcję. Najogólniej mówiąc, dzieliło nas D U Ż O.

Aktualnie, to D U Ż O nas łączy. Wciąż mamy różne funkcję w różnych NGO, wciąć jesteśmy na różnych etapach życia. Nawet mieszkamy w różnych (często odległych) od siebie miastach. Jednak od tamtego szkolenia kilka lat temu zmieniło się jedno – znaleźliśmy wspólny język, którym chcemy mówić. Tym językiem jest Fundacja Margines.

Chcemy czerpać z naszych doświadczeń, wniosków, umiejętności i zasobów aby załatać te dziury w systemie, które nas rażą i bolą. Które niejednokrotnie są spychane na… Margines. Wiemy, że nie naprawimy całego Świata i nie jesteśmy w stanie wyciągnąć wszystkich problemów poza tę enklawę. Dlatego też wnikamy w Margines i zastanawiamy się, czym on właściwie dla społeczeństwa jest. Udowadniamy, że każdy człowiek ma trudności o różnej etnologii. Dlatego zamiast izolować – dajemy konkretne narzędzia ułatwiające funkcjonowanie w społecznościach. Stworzyliśmy Margines, bo chcemy widzieć więcej – poza ogrodzeniem przeznaczonym dla wybranych.

Agnieszka, Mia, Mateusz